mandag den 11. juni 2012

Sabbatår / Fjumreår


Random PhotoBooth billeder akkompagnere dette indlæg da det havner i kategorien 'personligt' er det måske meget rammende at det er mit ansigt der bliver smidt på, istedet for noget andet tilfældigt. 

Jeg har før åbnet op omkring mine uddannelsesovervejelser og jeg skal da lige hurtigt sige, at jeg langt fra er sikker på et endeligt valg endnu, men ikke desto mindre kommer der her lidt af mine personlige overvejelser omkring sabbatår. Den skarpe læser vil måske ha' opfanget at jeg har haft hele to af sådanne slags og dermed ikke er et specielt ønskværdigt eksempel set fra regeringens side. Har det så været to gode år fyldt med oplevelser og spas tænker i måske - men nej, det har det faktisk ikke. 
Da jeg afsluttede gymnasiet vidste jeg ikke hvad jeg ville, jeg havde en idé og en retning at gå ud fra, men jeg var ikke klar til at tage et endeligt valg derfor besluttede jeg med ro i sjælen om at tage et enkelt sabbatår for at finde ud af det samtidigt med at jeg gerne ville rejse en 3 mdr. tid. Jeg har igennem en længere periode været meget fascineret af Indien og Nepal så det var her mit rejsemål lå. Efter en del undersøgelser fandt jeg et rejsebureau der specialisere sig i Indien og at lave grupperejser for unge mellem 18-25 år og jeg var til de obligatoriske informationsmøder og havde også fikset det sådan at jeg stod med et fuldtidsarbejde så jeg det første halve år kunne tjene pengene til rejsen, alt var i den skønneste orden. Altså lige indtil min lunge spontant kollapsede og det kostede 3 uger på hospitalet. Jeg kan fortælle jer så meget, at det nok er det mest smertefulde jeg har oplevet i mit liv og jeg vil virkelig ikke ønske det for nogle! Nå, men jeg fik en operation og lægerne sagde at nu var der 'kun' op til 15% chance for at det ville ske igen, men at jeg kunne fortsætte mit liv som før - bortset fra at jeg ikke måtte flyve indenfor de næste 3-4 måneder.. Goodbye India. 

Det giver jo sig selv at man ikke kan tage til Indien når man ikke må flyve og jeg kunne heller ikke udsætte rejsen til senere på året da det tog et par måneder at komme tilbage til fuld kropsfunktionalitet og blive smertefri. Det var lidt et knæk at se drømmen flyve ud af vinduet og indse at ens sabbatår reelt kun har varet et halvt år - for den anden halvdel brugte jeg på genoptræning og besværligheder. 

Nå men hvordan kom jeg så fra et uvellykket sabbatår til to? Det korte af det lange er at da jeg skulle søge uddannelse sidste år fik jeg tildelt en standbyplads der er gældende til optagelse i år. Så det er min historie: et år med sygdom og et andet med fuldtidsarbejde.. 

Det er ikke fordi det kun har været dårlige ting, jeg har faktisk nydt ikke at lave lektier og afleveringer særdeles eksamenerne har været en dejlig mangelvare og jeg har fået tjent nogle gode penge til når jeg får min lejlighed, men nu glæder jeg mig altså bare til at komme igang med at bruge min hjerneaktivitet til noget produktivt og føle at jeg er en del af en socialsammenhæng for det har nok været det jeg savner aller mest fra min gymnasietid. 

Selvom mine år ikke har været verdens mest spændende vil jeg ikke fraråde folk at tage dem for det kan virkelig være rart at finde forbindelsen til en selv og mærke ordenligt efter i maven hvad man gerne vil bruge de næste mange år på at læse og flere af mine venner der gik direkte fra gymnasiet til universitet siger faktisk, at de synes folk der har haft et år 'for dem selv' er mere studieparate end dem der er gået direkte. Men igen er det jo helt op til den enkelte hvad man har lyst til. 

P.s. Bryder mig ikke om betegnelsen 'fjumreår' da jeg langt fra synes at jeg har siddet på min flade og fjumret årene væk, men rent faktisk har opnået en hel del selvindsigt og er blevet mere uddannelsesparat. 

12 kommentarer:

 1. Jeg bryder mig heller ikke om betegnelses "sabbatår" (selvom jeg også selv bruger det), eller "friår" for den sags skyld - lidt som om, at uddannelse er det eneste der tæller, og hvad end man fortager sig mellem gymnasie og videre uddannelse bare er "en pause".. Nå, men når det så er sagt, havde jeg hele 3 (gisp!) år mellem jeg blev student, til jeg startede her sidste sommer.

  Jeg tror det er rigtig, rigtig vigtigt at lave noget andet end skole, inden man kaster sig ud i en laaaang uddannelse.
  Jeg syntes tre år var lang tid, men det var sådan set kun halvandet år der blev brugt på arbejde og halvandet år blev så brugt på suppleringskurser.

  Hvis jeg havde vidst hvad jeg ville (og havde haft fagene til det), tror jeg måske, at jeg var startet lige efter, men det er jeg SÅ glad for at jeg ikke gjorde, og jeg synes alle skulle vente mindst et år - på trods af hvad regeringen mener ;)

  SvarSlet
 2. Hvor er det bare trist, at Indien-drømmen aldrig gik i opfyldelse på grund af det med dine lunger. Det lød jo som den perfekte måde at tilbringe tre måneder af dit sabbatår på.

  Mht. til sabbatår eller ej, så kan jeg selvfølgelig kun nikke genkendende til, at det ville være rart at slippe for afleveringer og, ikke mindst, eksaminer (!) i et helt år. Jeg har da også gået og leget med idéen om at gå et år på højskole som et slags alternativt sabbatår, hvor man ikke skal op til nogen egentlige eksaminer, men bare får lov at prøve sine evner af på forskellig vis.

  Ikke desto mindre er jeg ret sikker i min sag mht. til, hvad jeg gerne vil bruge de næste mange år af mit liv på, så med mindre at jeg pludseligt skifter mening i løbet af 3.g, så tror jeg ikke, at jeg vil holde pause fra studierne, men bare fortsætte derudaf.

  Jeg håber, at du kommer til at fortsætte med noget, som du brænder for, og ender med at have en uddannelse, som er lige dig. :) Krydser fingre for, at du kommer ind på dit ønskeuniversitet. :)

  SvarSlet
 3. Jeg vil gerne læse journalistik på enten RUC eller Syddansk som kanditatuddannelse. :) Det har interesseret mig i flere år, og jeg går også på en 'journalistisk' gymnasielinje på Ørestad. :)

  SvarSlet
 4. Syddansk er vel også med et gennemsnit? Det er i hvert fald også en kanditatuddannelse. Så vidt jeg ved, er det kun Århus Journalisthøjskole, som er en optagelsesprøve og intet andet, mens RUC og Syddansk er kanditatuddannelser og derfor kræver gennemsnit. Til gengæld er Syddansk en 5-årig kandidatuddanelse og RUC en 6-årig.

  SvarSlet
 5. Nå, okay, det troede jeg ikke. :) Troede at man skulle have et bestemt gennemsnit for at komme ind på en kanditatuddannelse, men nu varer RUC-uddannelsen selvfølgelig også lidt længere. Det er nok stadig RUC, jeg helst vil ind på. :)

  SvarSlet
 6. Sikke en fin og personlig blog du har. Kig evt. forbi min blog har en fed give away kørende, hvor man kan vinde en chanel nailpolish :)

  //M

  www.ma-day.com

  SvarSlet
 7. Tak fordi du lige klargjorde dét for mig. :) Nu fik jeg rigtigt siddet og kigget alle uddannelserne igennem i går, og jeg bliver spændt af bare at læse om alle de forskellige ting, som de dækker over. Det er nok også med hellere at begynde at sætte sig ind i tingene allerede, for om ikke så længe er jeg midt i 3.g og så skal jeg tænke i at sende ansøgninger afsted allerede og puha... ;)

  SvarSlet
 8. En Indien-rundrejse-oplevelses-tur er jo den perfekte rejse! Husk, man kan også holde friår og nå en rejse, inden man skal ud på arbejdsmarkedet ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er jo rigtigt nok, men måske jeg tager til indien i en sommerferie på et tidspunkt :)

   Slet
 9. Nej, den skal jeg have læst engang også, men ville jo starte fra starten haha :P

  SvarSlet
 10. Haha. xD Det er en polski owczarek nizinny, på dansk en polsk lavlandshyrdehund. Den minder meget om en bearded collie, men er ikke lige så stor. :D

  SvarSlet
 11. Orv, det lyder smart at de ligefrem kan stå op, sikkert og uden at vælte rundt. Det kunne godt være at jeg skulle have dét lidt med i overvejelserne. :) Tror måske også jeg ender med én med ét stort rum. Det tiltaler mig bare mest og SÅ meget lort har jeg trods alt heller ikke med. Selvfølgelig creme osv som du nævner og makeup - Men det er jo ikke fordi at jeg skal bruge en ekstra kuffert ligefrem, til den slags. ;)

  SvarSlet