tirsdag den 5. juni 2012

The perks of being a wallflower - Stephen Chbosky

"Carlie er lige startet i high school. Og mens hans ikke er skolens største nørd, er han langt fra populær. Han er en bænkevarmer - genert, inadvendt, mere intelligent end andre på hans alder, men mangler socialefærdigheder. 

Han er fanget mellem at leve sit liv og prøve på at løbe fra det. Charlie prøver at navigere sig gennem utrådt territorium: En verden fuld af første dates og mixed tapes, familiedrama og nye venner; En verden af sex, stoffer og The Rocky Horror Picture Show, når alt man behøver er den ene perfekte sang på den perfekte køretur for at føle sig uendelig. Men Charlie kan ikke sidde på sidelinjen for altid. At stå på grænsen til livet giver ham et unikt perspektiv. Men der kommer en dag hvor man må se hvordan det hele ser ud fra dansegulvet." 

Som læser lærer vi Charlie igennem breve han skriver til en ukendt ven og det er på denne måde vi får indsigt i en helt utrolig begavet drengs hjerne og sind. Charlie går igennem den samme kamp som de fleste gør i high school; Hvordan man får venner, at passe ind i flokken, den første kærlighed, familie problemer, eksperimenterende seksualitet og det første møde med stoffer. Men udover alt dette må han også kæmpe med realiteten om at hans bedste ven begik selvmord. 

Nogle bøger skal man nå til omkring de 50-100 sider før den rigtigt begynder at fange en og andre tryllebinder læseren ved første sætning, sådan er The Perks Of being A Wallflower. Jeg var ved side ét fuldstændig tryllebundet af karakteren Charlie og hans magværdige sind og tankespind. 

Som sagt så følger man Charlies første år i high school gennem hans breve og hvor det andre gange kan virke irriterende for mig, at læse en bog bygget op i sådan en slags dagbogsform passer det hundrede procent til denne fortælling. Det giver et personligt præg og man kommer helt ind i hovedet på Charlie og følger hans vaklende skridt for at finde et sted, hvor han passer ind. 

Som så mange ekstremt intelligente personer har Charlie også vanskeligheder ved de socialeaspekter af livet og man finder hurtigt ud af at han er en naiv, men utrolig følsom dreng og man har som læser lyst til at tage ham ind i en beskyttende favn og skærme ham mod alle livets ubarmhjertelige hændelser. 

The Perks Of Being A Wallflower en helt bestemt en yderst unik og speciel lille bog, der på alle måder fangede mig og fik mig trukket helt ind i Charlies følelsesregister - og hvis det er muligt tror jeg at jeg fik grædt ligeså mange gange som Charlie gør det i bogen. Jeg kan overhovedet ikke sige noget negativt om bogen så jeg synes helt bestemt at du skal tage fat i denne hurtigst muligt. 

Det er sjældent at en bog på 232 sider formår at formidle så mange tunge emner på så lidt plads og gøre det så velskrevet og velkomponeret som denne. 


2 kommentarer:

  1. Tak! ;) Haha, altså ja, det er mig der har taget billedet, men det er ikke en rigtig sommerfugl. xD Det er en plastikversion, som sidder på en vandmåler. x)

    SvarSlet
  2. Det lyder mærkeligt. :S Hvilken browser bruger du? Der er ikke nogen header lige nu, for det kiksede lidt. Men selve indlæggene skulle se meget normale ud. :/

    SvarSlet