onsdag den 29. maj 2013

BOOKS CAN LEAD TO A DISCOVERY

Jeg ved ikke om jeg er den eneste, men når jeg læser en bog hvor forfatteren nævner en sang, et band eller måske endda citerer en tekst, så farer jeg altid hen på enten Google eller Youtube for, at lytte til det. For det første har forfatteren jo nævnt det af en grund, den nævnte sang kan være med til at underbygge en bestemt stemning eller øjeblik, som bliver beskrevet i bogen og jeg synes derfor det er lettere, at 'gå i ét med bogen'. Og for det andet så elsker jeg, at opdage nye sangere og kunstnere jeg kan udforske, og hvis det endda kan minde mig om en bog så er glæden bare endnu større, men der er da tilfælde, hvor jeg rent faktisk ender med at kunne lide sangene bedre end bogen ;)
Det er efterhånden et ret kendt faktum, at kunstnere kan blive opdaget af masserne ved, at være featuret i en episode af en tv-serie eller i en film og det samme er jo gældende når de popper op i en bog.
Jeg har samlet et lille udvalg, som jeg har opdaget via bøger jeg har læst og jeg synes helt klart i skal lytte til dem - og meget gerne skrive i en kommentar, hvis der er nogle sange/kunstnere i har opdaget igennem litteraturen.

Den ultimative sang jeg forbinder med en bog er "Asleep" fra The Smiths, som stammer fra en af mine yndlings bøger: The Perks Of Being A Wallflower. Jeg vil gå så langt, som at sige, at "Asleep" kunne være Perk's titelsang - selvom filmversionen har taget "Heroes" fra David Bowie (som også er en ekstremt god sang!!) så synes jeg altså Asleep går hånd i hånd med Charlie, hovedpersonen.


Jeg har hørt en masse af Bruce Springsteens musik før og han er nok en af de kunstnere vi allesammen kender en smule til, måske via vores forældre, men jeg havde faktisk aldrig hørt "I'm On Fire" før. Jeg er en smule tilbageholden om, hvor jeg har opfanget den henne, men man kommer jo længst med ærlighed så jeg slår armene ud og fortæller jer: "I'm On Fire" har jeg opdaget ingen ringere steder end i Fifty Shades-trilogien. Heldigvis kan jeg ikke huske, hvilken sammenhæng den bliver nævnt i. Dog er sangen mange grader bedre end bogen og når jeg lytter til den er det ikke FSOG jeg tænker på. Jeg fokuserer på teksten og dens melankolske melodi.


Det bliver måske en anelse pinligt nu, men den næste sang er faktisk også fra FSOG, men jeg vil altså lige pointere, at hvad E.L. James mangler af talent for at skrive, gør hun næsten (!) op for med den playliste hun nævner i bøgerne (for der er ret mange sange). Jeg har faktisk lavet en hel spilleliste på min Itunes med musik der nævnes i bøgerne, for der er en hulens masse klassisk og mellow-musik jeg kan bruge når jeg skal stresse helt af, eller lige inden jeg skal sove. Og lad os så lige fokusere på musikken og ikke hvilke bøger der nu engang nævner det. Jeff Buckley kender vi nok allesammen med hans "Hallelujah" der er et godt nummer, men måske der er tærsket lige lovligt meget langhalm på det efterhånden?! (altså man kan jo knap nok tænde for et talentshow uden en eller anden stiller op med dén sang) Her er det dog hans mindre kendte "Lover, You Should've Come Over" jeg vil præsentere jer for.


"Hardliners" af Holcombe Waller er en af de sange jeg har på repeat lige for tiden. Jeg er simpelthen fuldstændig forelsket i den! Der bliver ikke som sådan direkte refereret til denne sang i bogen, som det er tilfældet med de andre, men i Easy af Tammara Webber bliver der citeret et stykke af teksten og så måtte jeg jo lige google mig frem til, hvad det var for noget. Og det elsker jeg lidt mig selv for, at gøre!


Sing me to sleep
sing me to sleep
I don't want to wake up
On my own anymore.
//
At night I wake up with the sheets soaking wet
And a freight train running through the
Middle of my head.
//
Too young to hold on
And too old to just break free and run.
//
Now don't laugh 'cause I just might be
The soft curve in your hardline

2 kommentarer: