torsdag den 20. juni 2013

SUCH A RUSH


Titel: Such a Rush
Forfatter: Jennifer Echols
Sideantal: 325
Sprog: Engelsk
Læst på: Kindle
Bedømmelse:


"Heaven Beach, South Carolina, is anything but, if you live at the low-rent end of town. All her life, Leah Jones has been the grown-up in her family, while her mother moves from boyfriend to boyfriend, letting any available money slip out of her hands. At school, they may diss Leah as trash, but she’s the one who negotiates with the landlord when the rent’s not paid. At fourteen, she’s the one who gets a job at the nearby airstrip.

But there’s one way Leah can escape reality. Saving every penny she can, she begs quiet Mr. Hall, who runs an aerial banner-advertising business at the airstrip and also offers flight lessons, to take her up just once. Leaving the trailer park far beneath her and swooping out over the sea is a rush greater than anything she’s ever experienced, and when Mr. Hall offers to give her cut-rate flight lessons, she feels ready to touch the sky.

By the time she’s a high school senior, Leah has become a good enough pilot that Mr. Hall offers her a job flying a banner plane. It seems like a dream come true . . . but turns out to be just as fleeting as any dream. Mr. Hall dies suddenly, leaving everything he owned in the hands of his teenage sons: golden boy Alec and adrenaline junkie Grayson. And they’re determined to keep the banner planes flying.

Though Leah has crushed on Grayson for years, she’s leery of getting involved in what now seems like a doomed business—until Grayson betrays her by digging up her most damning secret. Holding it over her head, he forces her to fly for secret reasons of his own, reasons involving Alec. Now Leah finds herself drawn into a battle between brothers—and the consequences could be deadly"


Når jeg ser hvor høje ratings andre har givet Such a Rush inde på Goodreads bliver jeg lidt i tvivl om det var den samme bog vi læse. For lad mig bare sige: jeg var ikke imponeret! Måske er mig og Echols bare ikke et godt match, men jeg kan ikke lade vær med, at undre mig over hvorfor hun er blevet så populær indenfor hendes genre.
Hvis hun spurgte mig til råds ville jeg anbefale hende, at holde sig til lette romantiske komedier. For det fungerer bare ikke for hende når hun prøver, at drage tunge og seriøse emner ind i sine romaner; de stikker ud og bliver ligegyldige informationsfyldninger der egentlig ikke har nogen relevans for, hvad der er essentielt i hendes bøger, nemlig kærlighedsdramaet.

Der var flere ting der ikke fungerede for mig da jeg læse Such a Rush, men mit største problem var farten i bogen, eller mere manglen herpå. For den er simpelthen såååå langsom og decideret kedelig! Bogen starter ud med et flashback til dengang Leah var 14 år og begyndte, at arbejde på en lille flyvestation og så lige pludselig fast forward 3 år senere. Og egentligt var det præcis det samme Leah havde gang i da hun var 14 og som hun nu laver 3 år senere. Alt denne ensformighed gjorde, at jeg begynde at døse hen og der var virkelig nogle steder af bogen, hvor jeg var på nippet til at give op. F.eks de lange passager hvor der bliver beskrevet flytekniske specifikationer og en trin-for-trin 'sådan flyver du en flyvemaskine' der gjorde, at jeg var ved at miste forstanden. Det er ikke fordi jeg har noget imod en grundig teknisk beskrivelse af en pågældende situation, men Echols er simpelthen bare så kedelig i hendes beskrivelser. Udover de første kapitler, hvor Echols flyver (pun intended) igennem tidslinjen så var hele bogen bare utrolig langsom: historieudviklingen, romancen, situationen med social status. Det hele kører i sneglefart!

Udover kedsomheden og det langsomme tempo så kan jeg næsten ikke undgå, at sige et par ting eller to om karakterene i Such a Rush. Leah var en enormt irriterende karakter og jeg har set andre skrive, at man får lyst til at holde om Leah og skærme hende fra den store stygge omverden. Ja, Leah har stort set hele sit liv været 'fattig' og levet i en trailerpark med en shittyass mor der er ret ligeglad med hende. Men livet er en kælling noglegange, og folk dealer med det! Og hvis det ikke havde været for Leah's høvrøvede attitude og nedværdigende tanker om alle der har mere end hende selv, kunne det måske være at jeg havde holdt lidt mere af hende - for hun har på trods af hendes omstændigheder et drive der gør, at hun vil frem i livet. Desværre høvler hun alle andre ned på sin vej dertil. Og så er det en meget god fingerregl, at hvis man ikke vil være kendt som The Airport Slut skulle man måske ikke påklæde sig som rollen.

Nu til drenge - for det er jo en kærlighedshistorie. De eftersigende drop-dead gorgeous tvillinger, Alec og Grayson, der skulle få Leah til, at '"være fanget mellem to brødre" og få mig, som læser til at swoone over enten dem begge eller en af dem. Well, det skete ikke.. Før end jeg kan følelsesmæssigt investere mig i en fiktiv karakter bliver de simpelthen nødt til, at være beskrevet ordenligt så jeg føler at de er troværdige og der nytter det ikke, at den eneste information man får er øjenfarve og højde. Arhmen' helt ærligt, hvordan skal jeg kunne swoone over et par 'stormgrå øjne'.

Alec der skal forestille, at være 'den gode og sunde' dreng, Mr. All America, mangler dybde og personlighed. Han bliver en sidekarakter der er ret ligegyldig og man kommer aldrig, som læser til at udvikle nogle følelser for ham - for det er tydeligt, at selv Leah synes han er mere eller mindre ligegyldig.
Og så er der Grayson, den 'mystiske og farlige' fyr der egentlig bare er et førsteklasses røvhul! Og det er ikke her i skal forveksle ham med en bad-boy der godt kan være lidt rapkæftet. Nej, Grayson er bare et gedigent røvhul! Han insinuere op til flere gange, at den eneste grund til, at Leah opnår noget som helst i tilværelsen er fordi hun knalder sig til det. For hvordan kan en pige ellers komme frem?!

Such a Rush formåede ikke, at fremprovokere hverken varme eller negative følelser i mig. Jeg sad bare med en ligegyldig 'blaaaah'-følelse og var faktisk ret fløjtende med hvad historien endte med. Og det er måske en af de værste følelser en bog kan efterlade dig med: Ligegyldighed.

2 kommentarer:

  1. Iiiiih, forsiden er nu ellers så pæn. <3 Øv at den så ikke lever op til det. :(

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, men der er lidt det der med 'pæne forsider equal dårligt indhold' - det passer hvert fald her! :)

      Slet