torsdag den 20. februar 2014

WINGER - ANDREW SMITH


Dette. dette folk, er EN GENIAL BOG! Ingen havde advaret mig om dens awesomeness og det resulterede i, at jeg var rimelig meget alene omkring alle mine feels - noget ingen person burde være! 

Ryan Dean West er en genial 14-årig high school junior. Jeg ved ikke, hvor meget i ved omkring skolesystemet i USA, men som junior er man altså normalt 16 år - Ryan Dean er således to år yngre end alle andre på hans årgang, eller som han selv kalder det: en "Skinny-ass loser". Dette gør, at han selvfølgelig stikker mere ud, end alle andre, og hele tiden skal bevise, at selvom hans fødselsattest siger to år yngre, så er han absolut lige så meget værd, som resten af eleverne. 

Ryan Dean er én stor (lille) bunke af hormoner og på trods af aldersforskellen, så glemmer man som læser lynhurtigt, at han er 'en lille dreng'. Han er nemlig mega-fucking-grineren!

Bogen tager sted på Pine Mountain Academy, som er en boarding school for de riges børn. Efter en uheldig episode bliver Ryan Dean indlogeret på O-Hall, som er den bygning, hvor alle de uartige, 'hårde-elever' bor. Her får han Chass Becker, som room-mate, som er en "friendless jerk" der er "big as a tree, and every bit as smart." 
Lige fra starten af bogen, ser vi Ryan Dean blive løftet med hovedet nedad, på vej ned i lokummet, af to fyre fra football-holdet. Bare fordi 'de følte for det'. Skoleåret ser altså ikke ud til, at blive et af de bedste for Ryan Dean..
Og på toppen af det hele, så har han et crush på sin bedste veninde, Annie, der ikke ser ham som mere end en sød lille dreng, løbepartner og samtaleven. 

På den positive side: Ryan Dean kan løbe som vinden, hvilket har gjort at han i en alder af 13, blev udtaget til skolens Rugby hold, hvor han spiller 'vinge' - deraf får han hans kaldenavn "Winger", af resten af holdet. Han er sindssyg klog, venlig og god til, at manipulere hans lærere, så hans akademiske liv er rimelig 'smooth sailing'.

Den er sjov, varm, autentisk og fyldt med illustrationer; tegneserier, diagrammer og tabeller lavet af Ryan Dean selv, der komplimentere historien fantastisk! Bedst af alt, så lykkedes det Andrew Smith, at skrive en realistisk historie, som får en til, at sprutte af grin, krumme tæer over Ryan Deans fejltagelser og ydmygelser, samtidigt med at han får sneget nogle sandheder ind omkring, hvordan man skal leve livet. Det er en autentisk skildring af teenagere både når de er bedst, men så sandelig også når de er værst. 

Og nå ja, slutningen! Shit man, I did not see that one coming!! Dette er så meget mere end 'bare' en bog om teenagere og deres liv. Det er både en supersjov bog om livet på en boarding skole, fortalt fra en drengs perspektiv. Det er en bog om venskab, kærlighed, livets op og nedture, 'coming of age' og alle de dårlige valg man beslutter i den alder. Det er en bog om, at kunne acceptere folk for hvem de er, før end det er for sent. Jeg vil på det aller kraftigste opfodre dig til, at læse den! Den er nemlig amazeballs og jeg kan slet ikke pointere det nok.
Just words.
No more pictures. No more charts or plays or poems. 
Now it's just about the words.

2 kommentarer:

 1. Hei! Jeg kom tilfeldigvis over bloggen din og syns den er helt fantastisk. Boken du presenterer her virker som om den er perfekt for meg, så den skal jeg få tak i så snart som mulig :) Ønsker deg en flott dag, hilsen Anette i Norge :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette,
   Velkommen til! Rart, at at høre fra læsere der kommer lidt langvejs fra ;)

   Winger en virkelig god bog, og jeg kan kun anbefale dig, at læse den!

   Slet